5 κατοικίες στον Παρνασσό
Αποστολή
To email στάλθηκε με επιτυχία

Το οικόπεδο είναι επικλινές και βρίσκεται στην κοίτη φυσικού ρέματος, μέσα στα έλατα και με απεριόριστη θέα προς το Λιβάδι. Πρωταρχικός στόχος ήταν να σχεδιαστεί ένα σύγχρονο κτίριο μέσα από μια συμβολική σχέση της αρχιτεκτονικής και του τοπίου, με τη χρήση φυσικών υλικών και την ενοποίηση του κατοικήσιμου χώρου με την φύση.
Το συγκρότημα αποτελείται από 5 αυτόνομες κατοικίες με αποκλειστική χρήση οικοπέδου, οι οποίες διατείθενται και προς πώληση. Η χωροθέτηση κάθε κατοικίας ακολουθεί κάθε φορά ένα νοητό άξονα με αφετηρία το οικόπεδο και κατεύθυνση τη θέα προς το Λιβάδι. Το έδαφος ¨ανασηκώνεται¨ προς τη θέα για να σχηματίσει μια μονόριχτη στέγη, αντίθετη της φυσικής κλίσης του εδάφους, που θα σκεπάσει τις λειτουργίες του κάθε κτιρίου.
Ο σχεδιασμός κάθε κατοικίας είναι πολύ απλός. Μέσα από έναν εκ νέου σχεδιασμό των παραδοσιακών μορφών, έγινε προσπάθεια να διατηρηθούν οι ρίζες στη συγκεκριμένη τοπική κουλτούρα.
Η κατασκευή ανορθώνεται σε τρία επίπεδα και σκεπάζεται από μια απλή μονόριχτη στέγη από ασφαλτικά κεραμίδια, σε χρώμα πράσινο για να εναρμονίζονται με το τοπίο. Στο χαμηλότερο επίπεδο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια, λουτρό και σάουνα. Επάνω το σαλόνι με την κουζίνα και στο τελευταίο ένα ανοιχτό υπνοδωμάτιο. Η τοποθέτηση κάθε κατοικίας στο οικόπεδο προσφέρει απεριόριστη θέα από το εσωτερικό, μέσα από εκτεταμένα ανοίγματα, και επιτρέπει τη διαμόρφωση μεγάλων ιδιωτικών κήπων που προσφέρουν υπαίθριες δραστηριότητες στους κατοίκους τους.
Για την κατασκευή της κατοικίας έχει συνδυαστεί ξύλο με μπετόν. Οι τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από οπλισμένο σκυρόδεμα. Δύο κεντρικές κολώνες από σύνθετη ξυλεία συγκρατούν τη στέγη και το τρίτο επίπεδο, τα οποία είναι επίσης κατασκευασμένα από σύνθετη ξυλεία. Το χαμηλό επίπεδο έχει επενδυθεί εξωτερικά με ορθογώνια τοπική ακατέργαστη πέτρα, σε ακανόνιστη μορφή. Στις τρεις όψεις του δεύτερου και τρίτου επιπέδου έχουν τοποθετηθεί σανίδες καστανιάς, επιλεγμένες για την υψηλή αντοχή τους. Η βόρεια όψη δεν έχει κανένα άνοιγμα, προσφέροντας έτσι ιδιωτικότητα και προστασία από τους ανέμους, και έχει επενδυθεί με την ίδια τοπική πέτρα. Το τελευταίο επίπεδο είναι εξολοκλήρου γυάλινο με μοναδική θέα στις κορυφές των ελάτων. Τα εξωτερικά κουφώματα είναι κατασκευασμένα από διπλής μάζας σουηδική ξυλεία, εξαιρετικά ανθεκτική και από ανανεώσιμες φυτείες. Τα δάπεδα εσωτερικά έχουν επιστρωθεί με παλαιωμένου τύπου σανίδες καστανιάς, περασμένες με φυτικής προέλευσης λάδι και κερί.
Οι κατοικίες παρέχουν ένα φιλόξενο καταφύγιο όταν ο καιρός είναι κακός. Όταν είναι καλός, η φύση και το φως περνούν μέσα από τα ανοίγματα σε όλα τα επίπεδα.


Αρχιτεκτονική μελέτη: ΡΟΥΛΑ ΚΟΤΣΙΛΑΤΗ & ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣ 
Φωτογράφιση: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΕΝΕΤΟΣ
 

   
Tags
^ Back to Top